2013. március 21., csütörtök

Zöld fűszeres pizzatészta



Pizza....Imádom,szeretem,bármikor megtudnám enni.
De vannak szigorú kikötéseim:
-Kevés paradicsomszósz
-Vékony,ropogós tészta
-kevés feltét
-nagyon jó minőségű pizza mozzarella

Nos,rengeteg féle-fajta pizza tészta recepttel próbálkoztam,és meg kell mondjam nem sok kudarc éri az embert,ha néhány alapvető szabályt betart az elkészítésével kapcsolatban.
-Nem elsődleges szempont,de finomabb lesz a tészta,ha igazi olasz pizzalisztből készül.
-Jól ki kell dagasztani a tésztát,ehhez én dagasztógépet használok,amit 15-20 percig dolgoztatok.
-Hagyjunk elég időt a kelesztésre.Legjobb,ha kétszer kelesztjük meg a tésztát.Ennek a legegyszerűbb módja,ha előző este elkészítjük a tésztát,egy fedeles kelesztőtálban egész éjszakára magára hagyjuk,aztán reggel egyszer átgyúrjuk,majd megint a tálban hagyjuk pihenni 1-2 órát.
-Tapasztalatom szerint szárított élesztővel jobb lesz.
-Magas hőmérsékleten való sütés.



Hozzávalók 3-4 db pizzához:

400 g olasz pizzaliszt(lehet sima,jó minőségű finom liszt is)
200 g rétesliszt
1 tasak szárított élesztő(7 g)
2 ek extra szűz olívaolaj
20 g só
1 tk oregáno 
1 tk bazsalikom
kicsivel több,mint 300 ml meleg víz

Pizzaszósz:

1 konzerves hámozott olasz paradicsom(nyáron lehet friss paradicsomból készíteni)
2  gerezd fokhagyma
bazsalikom,oregáno,aki szereti rozmaringot is tehet bele.

frissen őrölt fekete bors
pici cukor

Az összetevőket összeturmixoljuk.Ha túl híg sűrített paradicsommal besűríthetjük,vagy gázon beforraljuk.


Elkészítés:

A két fajta lisztet összekeverjük.Közepébe egy nagy mélyedést készítünk.
Az élesztőt elkeverjük a meleg,DE NEM FORRÓ vízben,majd a mélyedésbe öntjük.Ezt állni hagyjuk 10-15 percig.
Ezután a sót és a zöld fűszereket összekeverjük.
Elindítjuk a dagasztógépet ha azzal dolgozunk,és folyamatosan hozzáadagoljuk az olajat és a fűszeres sót.Jól kidagasztjuk.
Kelesztő tálba tesszük(ha nincs egy akármilyen tálban egy nedves konyharuhával lefedjük.
Hagyhatjuk így egész éjszakára is de legalább 3 órát kelesztjük.
Átgyúrjuk,majd megint 1-2 órára letakarva magára hagyjuk.
Miután kellően megkelt 3 vagy 4 részre osztjuk,attól függően mekkora pizzákat szeretnénk készíteni.
Lisztezett felületen kinyújtjuk.Én kézzel szoktam.A szélét mindig hagyjuk vastagabbra,és kenjük le olívaolajjal.
A sütőt melegítsük elő 240 fokra és a legalsó szinten süssük majd a pizzát.
Megpakoljuk a tetszőleges feltéttel.
15-20 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése