2013. március 2., szombat

                                Marhahús leves velős csonttal



  Egyszerűen imádom.A legjobb.Harmadik napja eszem,de ma már el fog fogyni,sajnos:(     Állítólag "messziről híres" a marhahús levesem:)Nagyon szereti a kis közönségem....

Hozzávalók 8 személyre:

80 dkg-1 kg marhahús(legjobb a csontos szegy,lábszár,húsos oldalas ha lehet vegyesen)
50 dkg marha velős csont
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 zeller
1 karalábé
1 csokor petrezselyem
2 krumpli
1 paradicsom
1 paprika
2 fej gomba
2 gerezd fokhagyma kettévágva
2 vöröshagyma(csak a külső héját és a bajszát távolítsuk el)
fél mokkáskanál őrölt gyömbér
fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
só 
fél csomag sáfrány
12 db fekete bors
2-3 szem szegfűbors,ha van otthon


Elkészítés:

A velős csont mindkét felét besózzuk,így nem fog kijönni belőle  a velő,a hússal együtt feltesszük főzni 3 liter hideg,sózott vízben.Amikor felforrt leszedegetjük a habot a tetejéről,egészen addig ameddig teljesen átlátszó nem lesz a leves.Ekkor levesszük a legkisebb hőfokra,félig lefedjük,2 órát főzzük.Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk:
A sárgarépát,fehérrépát,hagymát,petrezselymet és a krumplit egyben hagyjuk,a zellert,karalábét és a fokhagymákat félbevágjuk,a paprikát kicsumázzuk,a paradicsomot bevagdossuk 1-2 helyen,a leveshez adjuk.
Fűszerezzük:sáfránnyal,szerecsendióval,gyömbérrel.
Félig lefedve,továbbra is  nagyon lassú tűzön,további 3 órát főzzük.
A borsot csak az utolsó 1 órában szoktam a leveshez adni.
Amikor megfőtt minden kiszedegetjük a húst és a zöldségeket,majd még egyszer átszűrjük a levest.
Levestésztával vagy grízgaluskával forrón tálaljuk.
Tetejét megszórhatjuk friss aprított petrezselyemmel.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése