2013. március 7., csütörtök

Csülkös bableves







    
Hozzávalók 8 főre:

 1 kg fejtett bab vagy 40-50 dkg kifejtett bab
2 nagy sárgarépa
2 fehérrépa
1 nagyobb zeller
1 db füstölt csülök
30 dkg füstölt nyers tarja vagy comb
1 fej hagyma
5 gerezd magyar fokhagyma
8 dkg füstölt szalonna(a bőrét tegyük a levesbe)!
2 púpos ek liszt
1 ek édes nemes pirospaprika
1 csokor zeller zöld
1 csokor petrezselyem 
4 db babérlevél
1 tk őrölt fekete bors
csipetke    


                         Elkészítés:

      A füstölt csülköt és a füstölt tarját érdemes kuktában elkészíteni, tehát együtt feltesszük főni 3 liter hideg vízbe, kb 60-70 perc alatt elkészül a kuktában.
Ezalatt megtisztítjuk, feldaraboljuk a zöldségeket.
Elkészítjük a csipetkét is.
Ha megfőtt a hús, kivesszük (én a levét át szoktam szűrni egy másik fazékba), ebbe tesszük bele a répákat, a zellert, babot, a zeller zöldjét egyben összekötve, a borsot és a babérlevelet.
Elkészítjük a rántást: A füstölt szalonna zsírjára rádobjuk a reszelt vagy nagyon apróra vágott hagymát, majd a reszelt fokhagymát és a lisztet, félrehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával (ha kevés lenne a szalonna zsírja, pótolhatjuk egy pici olajjal).
A leves főzővizéből egy pár merőkanálnyit kiveszünk, ezzel keverjük el a rántást, csak utána tesszük a levesbe.
Hozzáadjuk a csipetkét, készre főzzük. A zöldség bele tételétől számítva kb 40 perc alatt elkészül a leves. (Nekem sózni nem kellett egyáltalán.)
Apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése