2013. március 15., péntek

Bébispenótos-zelleres risottó




Azon ételek egyike amit szerintem sok helyen nem tudnak jól elkészíteni.
Vagy túl száraz vagy túl leveses.
Pedig véleményem szerint nem nehéz elkészíteni,csak van 1-2 alapszabály amit be kell tartanunk.
1:Csak jó minőségű  risottó rizst használjunk
2.Mindig legyen forró az alaplé
3.Folyamatosan kevergessük a risottót
4.Mindig várjuk meg,hogy beszívja teljesen az alaplevet a rizs és csak ezután adjuk hozzá a következő adag folyadékot.
5.A végén tegyük bele a sajtot és a vajat.
6:Miután belekevertük a sajtot és a vajat,zárjuk le és fedjük le kb 3-5 percre.
A 15 hónapos Hercegnőm hatalmas mennyiséget megevett belőle:)





Hozzávalók 4 főre:

4 dl arborio rizs(Risottó rizs)
1 nagy fej vöröshagyma
kisebb zeller fele
2 gerezd fokhagyma
2 marék mosott bébispenót
2 ek olívaolaj
fél ek vaj
1 liter forró húsleves
1-2 dl száraz fehérbor megmelegítve(opcionális,helyettesíthetjük ugyanúgy húslével)
5 dkg reszelt parmezán/pecorinó sajt


Elkészítés:

A vöröshagymát felaprítjuk,a zellert kisebb kockákra vágjuk.
Az olívaolajon megfuttatjuk a hagymát,és a zellert.
Ezután a mosatlan rizst is hozzákeverjük,majd kb 3 percig együtt pirítjuk.
Ha bort használunk,akkor először azzal öntsük fel,ha nem akkor a húslével.
A lényege,hogy mindig csak 1-2 merőkanál alaplevet adjunk hozzá és várjuk meg amíg teljesen beszívta a rizs a folyadékot és csak ezután adjuk hozzá a következő merőkanál alaplevet.
FOLYAMATOSAN KEVERGESSÜK,hisz ettől lesz jó krémes a risottó.
Az utolsó merőkanál alaplé előtt tesszük bele az áttört fokhagymát és a bébispenótot.
A megmaradt alaplével felöntjük,végül beletesszük a reszelt sajtot és a vajat,jól elkeverjük,majd egy fedővel 3 percig lefedjük,de ekkor már zárjuk le a gázt alatta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése