2013. március 5., kedd

                                                       Túrós Batyu


Nem vagyok egy nagy édes péksüti rajongó,ez a túrós táska viszont valami isteni.
Abszolút saját kísérlet eredménye.
Nagyon büszke vagyok erre a receptemre:)


Hozzávalók:


500-510 g liszt
95 g vaj
1 tojássárgája
250 ml tej
4 ek cukor
25 g élesztő
1 csipetnyi só


Töltelékhez:

450 g krémes túró (Ha nincs,akkor nyomjuk át szitán)
4 ek cukor
1/2 citrom leve
1 tojássárgája
1 tk vanília kivonat vagy 1 ek vanília aroma

Kenéshez:

1 egész tojás
1 ek tej




Elkészítés:


A tejet megmelegítjük, majd fél dl-t kiveszünk belőle, ha langyosra hűlt, elkeverünk benne 1 ek cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Ezalatt a lisztet elkeverjük a cukorral, sóval. Hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a maradék 200 ml tejet. Lágy tésztává gyúrjuk. (Én dagasztógépben 10 percig dagasztom.)
1 órát kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
 A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a citrom levével, a vanília kivonattal/aromával, majd a sima túróval.
A megkelt tésztát 0,5 cm  vastagra nyújtjuk lisztezett felületen. 12×12 cm-es kockákra vágjuk, kb 10 darab lesz belőle. A kockák közepén elosztjuk a tölteléket, majd egymással szembeni csücsköket összecsípjük, így kapjuk meg a batyu formát.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egész tojást felverjük 1 ek tejjel, majd a batyuk tészta részét megkenjük vele. (A töltelékre ne kenjünk.) 2 adagban sütjük, adagonként 20-25 percig, 180 fokos előmelegített sütőben.
Tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése