2013. április 7., vasárnap

Libamájtorony borban párolt,karamellizált gyümölccsel





Nagyon szeretjük a libamájat,de az igazságot megvallva csak étteremben szoktunk enni.
Most azonban elhatároztam,hogy elkészítem én magam.Már a beszerzése sem volt annyira egyszerű,mint ahogy azt gondoltam,de megérte az utána járás,mert annyira gyönyörűségeset sikerült szereznem,hogy még nagyobb kedvet kaptam az elkészítéséhez,a mosáson kívül nem is kellett vele semmit csinálnom.
Mennyei finom volt...

Hozzávalók 4 főre:


  • 1 kg hízott libamáj vagy 50 dkg tiszta libamáj
  • 0.5 liter tej
  • 2 db alma
  • 2 db körte
  • fahéj,szegfűszeg(opcionális)
  • 3 dl fehér bor
  • 1 ek vaj
  • 1 ek cukor(nádcukor)
  • fehér bors
  • 2 ek libazsír




Elkészítés:


Ha hájas májunk van,akkor a hájat lefejtjük,megmossuk és nagyobb kockákra vágjuk.Egy magasabb falú lábasban kb 1 dl vízzel feltesszük főni,letakarjuk kb 20 percig sütjük közepes lángon.Ezután levesszük a fedőt és tovább sütjük 25-30 percig,egészen addig amíg szép aranybarna nem lesz a tepertő.Ezután fémszűrővel leszűrjük,a zsírt érdemes itt már abba az edénybe tenni,amiben tárolni fogjuk,egy kicsit hűlni hagyjuk,majd hűtőben megdermesztjük.
A májat egy üvegtálba tesszük,felöntjük a tejjel és egy éjszakára a hűtőben hagyjuk érlelődni.Felhasználás előtt leöntjük a tejet róla,leszárítjuk,majd szobahőn hagyjuk egy kicsit felmelegedni mielőtt megsütnénk.
Az almát és a körtét magházától eltávolítjuk,majd egy kicsit vastagabbra szeleteljük,vágjuk,lábasba téve,felöntjük a borral,tetszés szerint fűszerezhetjük fahéjjal illetve szegfűszeggel,kb 4 percig pároljuk,leszűrjük,félretesszük.
A májat ujjnyi szeletekre vágjuk,fehér borssal fűszerezzük,majd mindkét oldalát zsíron,közepes lángon kb 3-3 percig sütjük,finoman sózzuk.
A vajat felolvasztjuk,hozzáadjuk a cukrot és kevergetés nélkül karamellt készítünk,amiben a gyümölcsöket megforgatjuk.
A májjal felváltva tornyot készítünk belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése