2013. május 14., kedd

Sajttorta lime-os eperraguval











Hozzávalók:


100 g vaj
125 g átszitált liszt
185 g cukor
1 csapott tk őrölt vaníliarúd (vagy 1 db kikapart magja)
4 tojás
késhegynyi sütőpor
350 g krémsajt
250 g mascarpone sajt
250 g krémes vagy áttört túró
Eperraguhoz:

500 g eper
20 g keményítő
1 nagy ek nádcukor
1 dl bor
1,5 dl víz vagy valamilyen gyümölcslé
1 kisebb lime leve és héja


Elkészítés:

Egy 26 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, az oldalát vékonyan kivajazzuk.
A vajat a 60 g cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília felét, 1 egész tojást, majd a sütőporral elkevert lisztet, simára dolgozzuk.
Előmelegítjük a sütőt: Légkeverésesnél 150 fokra, hagyományosnál 175 fokra.
A  3 tojást a megmaradt cukorral (125 g), a vaníliával habosra keverjük, hozzáadjuk a túrót, a krémsajtokat, jól elkeverjük.
A tésztát belesimítjuk a tortaformába, majd ráöntjük a krémet.
A sütő legalsó szintjére tesszük, 45 percig sütjük, de 20 perc után késsel körbevágjuk a pereménél, hogy ne törjön be a teteje. Majd 20 perc múlva ezt megismételjük.
Nyitott sütőajtónál hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezalatt elkészítjük az eperragut:

A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a borral és a vízzel (vagy gyümölcslével), hozzáadjuk a tisztított, négy felé vágott epreket, a lime levét és reszelt héját, kb 2-3 percig főzzük.
A keményítőt elkeverjük egy nagyon kevés vízzel, majd besűrítjük vele az eperragut. Ha van jó minőségű eperlekvárunk, azt is tehetünk bele.
A kihűlt tortát az eperraguval meglocsolva kínáljuk.


sütési hőfok: 150°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 26 cm
költség: 2500 Ft



2 megjegyzés: