2017. június 3., szombat

Aranygaluska házi vanília sodóval





Édességimádó,kedves kollegáimnak és szomszédjaimnak készítettem el utoljára.
Receptjével tartozom pár embernek.
Íme:


                                                       Hozzávalók:

Tésztához:

400 g finomliszt(átszitálva)
30 g élesztő
100 g cukor
150 ml zsíros tej
2 tojássárgája
50 g vaj(olvasztott)
1 kezeletlen citrom héja lereszelve
1 csipet só

Tetejére:

200 g darált dió
100 g cukor
30 g vaj(olvasztott)


Sodóhoz:

4 tojássárgája
400 ml zsíros tej
250 ml tejszín
1/2 vaníliarúd kikapart magja és 10 csepp eredeti bourbon vanília kivonat,ha nincs,akkor 1 vaníliarúd kikapart magja.
1 ek finomliszt 
80 g porcukor
csipet só




  1. A tejből elveszünk kb fél decit, meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 tk cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. Ezalatt a liszthez hozzáadjuk a cukrot, a 2 tojássárgáját, az olvasztott vajat, az élesztős tejet, majd a maradék tejet és a reszelt citromhéjat,végül a sót,Jól kidagasztjuk, majd 1-2 órát kelesztjük.
  3. Egy nagyobb jénait vagy egy kisebb tepsit kikenünk egy kevés vajjal.
  4. A tésztát jó ujjnyira kinyújtjuk, majd egy kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,az olvasztott vajban megforgatjuk vagy megkenjük őket,a cukros dióban meghempergetjük,majd tepsibe egymáshoz szorosan sorakoztatjuk. (Ha maradt cukros dió öntsük a tetejére).
  5. 200 fokos elő melegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük. (Ha nagyon barnulna a dió a tetején, akkor tegyük lejjebb a sütőlapot.)
  6. A sodóhoz a tojássárgáját a cukorral, a vaníliakivonattal és a liszttel,sóval,jól kikeverjük, majd tűzre téve, lassan öntözgetve bele a tejet és a tejszínt, lassú tűzön 10-15 percig főzzük, közben gyakran egy habverővel kevergessük meg.
  7. Hűlés után is sűrűsödni fog!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése