Húsvéti kalácskoszorú
Hozzávalók 8 személyre:
- Tésztához:
- 300 g átszitált liszt
- 20 g friss élesztő
- 60 g kristálycukor
- 1 tojás
- 125 ml zsíros tej
- 50 g puha vaj
- Töltelékhez:
- 200 g darált dió
- 100 g cukor(eritritol)
- fél narancs leve és reszelt héja
- kb. 8 ek tej
- 30 g vaj
- Mázhoz:
- 80 g porcukor
- 3 ek friss citromlé(lehet narancs leve is)
A tejet meglangyosítjuk majd a cukorral és az élesztővel elkeverjük.A lisztet egy tálba tesszük.közepébe mélyedést készítünk,majd beleöntjük az élesztős tejet,meghintjük egy kis liszttel,majd negyed órát állni hagyjuk.Ezután a maradék hozzávalóból egy lágyabb tésztát gyúrunk.1 órát kelesztjük.A töltelékhez a vajat és a cukrot felolvasztjuk,hozzáadjuk a darált diót.1-2 percig pirítjuk,majd hozzáadjuk a narancs levét,reszelt héját és a tejet,hűlni hagyjuk.A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk.Megkenjük a töltelékkel úgy,hogy minden oldalán 2 centit hagyjunk szabadon.A hosszabbik felétől feltekerjük,majd egy sütőpapírral vagy szilikonos lapra helyezzük,koszorú alakúra formázzuk,két végét összenyomkodjuk,majd a tetejét egy éles késsel kb 8 helyen bevagdossuk.180 fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük.A mázhoz a porcukrot elkeverjük a citromlével,majd még melegen rácsurgatjuk a tetejére.Néhány szem félretett dióbéllel díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése