2017. november 4., szombat
Zserbó
Azon kevés házi sütemények egyike amit én is szeretek.
Karácsonykor nálunk kötelező eleme a menüsornak.
Sajnos idén nem tudtam eltenni lekvárt,de szerencsére nagyon finomat sikerült vennem a piacon :)
Hozzávalók:
Tésztához:
480 g liszt
150 g zsír(mangalica)
50 g vaj
50 g cukor
100 ml tej(langyos,zsíros)
20 g élesztő
2 tojássárgája
csipet só
Töltelékhez:
500 ml házi sárgabarack lekvár
300 g darált dióbél
200 g porcukor
A tetejére:
200 g étcsokoládé
1 ek olaj(elhagyható)
Elveszünk a cukorból 1 evőkanállal,elkeverjük a langyos tejben az élesztővel együtt,felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a cukrot,sót,zsiradékokat és a tojások sárgáját,végül az élesztős tejet.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk,és meleg helyen 40 percet hagyjuk kelni.
A diót összekeverjük a porcukorral.
Mindhárom tésztát kis tepsi méretűre nyújtjuk(kb:35x25 cm).
Az első tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük,megkenjük lekvárral,majd a porcukros dióval megszórjuk.
Erre jön a következő lap,lekvár,cukros dió,az utolsó tésztalappal lefedjük és jó mélyen a tepsi aljáig villával egy pár helyen megszurkáljuk.
15 percet pihentetjük,ezalatt a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
30 perc alatt készre sütjük.
A mázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk,elkeverjük benne az olajat,majd a kihűlt tészta tetejét bevonjuk vele.
Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése