2013. október 9., szerda
Szilvásgombóc,ahogy Nagyanyáink készítették
Mindig nagy lelkesedéssel fogok neki a szilvásgombóc készítéséhez,aztán a felénél amikor már katasztrofális helyzet uralkodik a konyhában,mindig megkérdezem magamtól:Kellett ez most nekem?
És igen,kell!
Mert a házilag készült szilvásgombóc semmihez sem fogható,ez tény,és az is,hogy ekkora káoszt a konyhámban semmi más nem tud okozni.DE MEGÉRI :)
Hozzávalók 6 főre:
50 dkg szilva (Magvaváló,apróbb)
1 kg burgonya (Sárga)
25 dkg liszt
1 db tojás
3 ek libazsír (olvasztott)
1 csipet só
2 ek porcukor
1 teáskanál fahéj
10 dkg zsemlemorzsa (házi)
A burgonyát meghámozzuk,felkockázzuk,egy csipetnyi sóval gazdagított vízben megfőzzük.(Lehet héjában is)
Még melegen áttörjük,majd langyosra hűtjük.
Ezalatt a szilvát kimagozzuk,a porcukorral és a fahéjjal összekeverjük.
A krumplihoz adjuk a tojást,2 ek olvasztott libazsírt,majd apránként a lisztet,amikor már jól összeállt,lisztezett felületen 2-3 mm-re nyújtjuk.
A tésztát felkockázzuk,mindegyik közepére 1 szilvát teszünk,gombócot formálunk belőle,majd nagyon enyhén sós vízben addig főzzük,amíg a víz felszínére nem jönnek a gombócok.
1 ek libazsíron óvatosan megpirítjuk a zsemlemorzsát,majd beleforgatjuk a gombócokat.
Porcukorral vagy fahéjas porcukorral kínáljuk.
Kb 24 db lesz belőle.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése